Pâinici din făină integrală și tărâțe

Pâinici din făină integrală și tărâțe

Aceste pâinici le-am inventat la cererea unei mămici să fac ceva sănătos și comod de mâncat pentru copilașul ei de 2 ani. Așa că m-am gândit că aceste pâinici să fie comode de ținut în mână, să fie portionate, și am experimentat pe parcurs cu diverse adăugiri - diverse semințe măcinte, făină de ovăz, stafide, etc. Toate combinațiile au fost delicioase, recomand să încercați pe parcurs cu de toate, doar să nu puneți mai mult de 3 linguri la cantitățile de aluat de mai jos.

Dar baza este pe făină integrală și tărâțe, foarte bune și sănătoase - le fac deja de vreun an și încep să nu prea mai fac pâine simplă. Așa portionate exact pentru o mâncare, sau la o poftă de ceva copt - sunt perfecte, mai bune ca orice pâine.

Ingrediente

Apă caldă
1 pahar
   
Drojdie uscată
2 linguri
sau 25g proaspătă
Zahăr
1 lingurita
   
Făină albă
3 linguri
   
Tărâțe de grâu
0.5 pahare
sau orice alte tărâțe
Făină integrală de grâu
500 g
cantitatea este aproximativă, vedeți în pași detalii
Semințe de in măcinate
3 linguri
sau semințe de dovleac, cânepă, susan, stafide, etc.
Ouă
1 buc
opțional, pt uns deasupra
Ulei de floarea-soarelui
2 linguri
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Prima se face maiaua - amestecați apa caldă cu drojdia, zahărul și făina albă și lăsați 15-20 minute să facă spumă.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 1
Pas 2

Apoi se adaugă uleiul, sarea, tărâțele, semințele de in măcinate (sau altele), amestecați bine cu un tel.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați cam 200g de făină integrală.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 3
Pas 4

Și amestecați bine aluatul cu o lingură mai mare sau spatulă.

Mai adăugați câte puțină făină integrală dacă vedeți că este cam lichid și lipicios.

Nu o puneți pe toată odată, ca să nu faceți aluatul prea tare.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 4
Pas 5

Scoateți aluatul pe masă presărată cu făină (integrală) și formați o bilă de aluat rotundă și elastică.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 5
Pas 6

O puneți în bol și acoperiți cu prosop. Lăsați la crescut și odihnit vreo 20 de minute.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 6
Pas 7

Apoi tăiați aluatul cam în 16 bucăți uniforme.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 7
Pas 8

Cu mâna formați pâinicile, le puneți în tava de cuptor unsă cu puțin ulei, sau acoperită cu hârtie de copt.

Opțional le puteți unge cu puțin ou bătut și presara susan sau mac.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 8
Pas 9

Lăsați 15 minute să se odihnească, apoi le puneți la cuptor, la 200 grade, pentru cam 20-30 de minute.

Aveți grijă să nu le uscați prea tare.

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 9
Pas 10

Și gata, lăsați să se răcorească bine, apoi le puteți savura cu toată familia.

Poftă Bună!

Pâinici din făină integrală și tărâțe - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 16 buc (1 tavă de cuptor)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 40 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Roddy
Rodica (Roddy) 18 Feb 2015, 15:35

Primele piinici făcute de mine !!! :) sigur mai fac, unicul lucru e ca parca ar fi trebuit un pic mai multa sare :( in rest sint geniale!!!! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Amdrads
Amdrads 30 Jan 2016, 20:23

Oare pot folosi maia din faina integrala in loc de drojdie? Cam cata sa pun?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Amdrads 30 Jan 2016, 21:05

Sigur ca se poate, nu pot estima cantitatea, depinde car de buna siputernica este maiaua. Testati cu 200g si vedeti cum merge.