Pui în sos

Pui în sos

Nu știu cum să formulez altfel denumirea rețetei, pentru că așa și este de fapt - puiul și sosul sunt un tandem, așa făcut ca să mâncați carnea, să înmuiați pâine în sos și să vă fie puțină o porție:)

Când eram copil, mergeam la bunica și la întrebarea ce să-mi facă de mâncare, strigam tare "sos de pui"! Îmi plăcea mult să dau cu pâine acolo și să savurez carnea...

Nu am reușit să preiau rețeta de la bunica și tot îmi stătea în gând și minte gustul acela - dar așa a fost întâmplarea că într-o vizită vara aceasta la mama soacră am fost servită cu așa mâncare și imediat mi s-au trezit din nou simțurile și amintirile. Bineînțeles că am fost numai ochi și urechi la rețetă, am refăcut-o și o pun pe site, pentru viitoarele mele nepoate/nepoți, să nu se piardă prin istorie :)

Am reușit să pun pe blog ultimele poze și impresii de la vacanța la țară, asta ca o completare la atmosfera rețetei :)

Ingrediente

Pui întreg
1 buc
de preferat unul bio
Ceapă albă
1 buc
   
Roșii
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Sare, piper
1 lingurita
după gust
Cartofi
300 g
opțional
Frunză de dafin
2 buc
   
Făină albă
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Încingeți uleiul într-o cratiță cu fundul gros, dar mai bine într-un tuci/ceaun.

Pui în sos - Pas 1
Pas 2

Adăugați puiul porționat bucăți mici, spălat bine și scurs de apă.

Amestecați periodic până se evaporă apa și se rumenește ușor.

Pui în sos - Pas 2
Pas 3

În acest timp tăiați ceapa mărunt.

O puneți la călit în puțin ulei.

Pui în sos - Pas 3
Pas 4

Când începe să se rumenească adăugați roșiile mărunțite bine cu cuțitul, sau blenderul.

Pui în sos - Pas 4
Pas 5

Amestecați și lăsați să se călească bine, până roșiile se înmoaie.

Pui în sos - Pas 5
Pas 6

Când carnea s-a rumenit adăugați sosul de roșii în ceaun, amestecați.

Pui în sos - Pas 6
Pas 7

Adăugați apă clocotită cât să acopere carnea.

Pui în sos - Pas 7
Pas 8

Opțional puteți să puneți și cartofi tăiați cubulețe, să mai fie ceva garnitură pe lângă carne.

Adăugați frunza de dafin.

Pui în sos - Pas 8
Pas 9

Când începe să fiarbă, faceți focul mic, acoperiți oala cu capac și lăsați 30 minute.

Dacă este o găină mai bătrână de țară, o lăsați să fiarbă singură în apă până este moale, apoi adăugați cartofii și fierbeți 30 de minute.

Pui în sos - Pas 9
Pas 10

Într-o jumătate cană de apă dizolvați 2 linguri de făină, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Adăugați acest amestec în sosul gata, ca să-l mai legați puțin și să fie mai cremos.

Pui în sos - Pas 10
Pas 11

Dacă vreți sosul mai gros, mai repetați o dată procedura cu făina.

Amestecați, potriviți de sare/piper, lăsați să fiarbă puțin, vreo 5 minute și stingeți focul.

Pui în sos - Pas 11
Pas 12

Și gata, îl serviți cu mare plăcere și savurați...

Poftă bună!

Pui în sos - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 11 Oct 2012, 11:37

este si mincarea mea preferata, atunci cind meerg acasa o rog pe mama sa-mi faca, am incercat si eu de mai multe ori sa-l fac, pare atit de simplu, dar nu pot potrivi niciodata cantitatea de faina, eu prefer s-o prajesc faina in ceapa, dar am incercat si diluata in apa, dar apar multe cocoloase...e o lupta la mine cu mincarea asta.

semiramida
Tatiana Chihai-Turcan (semiramida) 11 Oct 2012, 11:37

apropo, unde se ascunde locul vostru de vacanta?

Ionela A
Ionela A 11 Oct 2012, 16:16

Am gaina de tara si la sf de saptamana voi face acest fel de mancare, mai ales ca vine si socrela mea la mine. Multumesc.

maslinutza
anca (maslinutza) 11 Oct 2012, 23:00

Eu ingros sosul la sfarsit cu o lingurita de amidon dizolvat in apa rece.Iese cu o textura fina si nu are gust a faina.

anad
anad 12 Oct 2012, 11:15

De regula eu dau carnea prin pesmet si o pun in uleiul incins. O las putin, sa nu se arda pesmetul si o acopar sau pun un pic de apa. De la pesmet sosul capata consistenta. Daca la sfarsit mi se pare prea moale mai pun 1-2 linguri de pesmet fin si mai dau cateva clocote. Cu faina nu am reusit niciodata sa fac un sos bun

anabalmus
anabalmus 22 Oct 2012, 20:46

Delicios! Seamana la gust cu papricasul de cartofi.

timotei
timotei 04 Dec 2012, 04:22

Eu fac asa numai nu pun cartofi in acest sos .FAc taietei de casa la noi ii zicea "lapsa" si puneam deasupra pe taieteii, o bunatate care abia asteptam sa o faca mami.